Undemergituvantule's Blog

august 17, 2012

Clima intre incalzire si racire globala

Filed under: eseuri,Generale — undemergituvantule @ 10:53 pm
Tags: , , , ,

Este o idee care mi-a trecut prin minte, avand in vedere cum au decurs lucrurile in tara noastra in ultima vreme, din punct de vedere meteorologic.

1. Daca in vara asta s-au ajuns si la 42 de grade, iar in iarna la minus 25, atunci m-a frapat diferenta intre cele doua capete, inregistrare in aceeasi localitate: de 67 de grade. Daca iernile vor continuua sa fie la fel de friguroase, iar verile de calduroase, fixand sau adancind acest ciclu de temperaturi extreme, asta m-a dus cu mintea la urmatoarea gandire asupra cauzalitatii:

– vara suntem cel mai aproape de soare si incepe sa ne fie din ce in ce mi cald, in comparatie cu anii trecuti

– iarna suntem in punctul mai indepartat de soare si incepe sa ne fie din ce in ce mai frig

atunci este ca si cum atmosfera vara nu ne mai protejeaza de caldura razelui de vara, iar iarna, aceeasi atmosfera, nu mai reuseste sa pastreze caldura globlui pamantesc, asa cum o facea alta data. Asa cum pielea are acest rol de protectie pt organisme, asa si atmosfera. De aici trag eu concluziile ca incepe sa-si piarda acele proprietati care ajutau la rolul protectiv, pe care l-a jucat de cand a aparut omenirea, sau mai bine dinainte si care au favorizat aparitia organismelor care traiesc si azi.

Ce anume s-a schimbat, nu stiu, pentru ca nu sunt om de stiinta.

2. Pe de alta parte, in contextul celor doua ipoteze antagoniste: incalzirea si racirea globala, nu cred ca neaparat se poate exclude o simbioza a cauzelor invocate in ambele puncte de vedere. Adica, se poate prea bine ca din cauza rarefierii stratului de ozon, sa nu se mai faca o filtrare asa de mare a razelor solare, si asta sa o simtim foarte puternic vara. In acelasi timp, sustinatorii ipotezei racirii globale, spun ca activitatea soarelui urmeaza un cliclu, corespunzator caruia acum ne apropiem de o scadere a activitatii stelei. Terra a mai trecut printr-un proces accentuat de racire, din cauza scaderii in intensitate a luminii si caldurii venite de la soare in secolul al XVII-lea, cand timp de 7 decenii temperaturile au scazut simtitor.

Deci, o idee pe care eu as putea-o desprinde, in contextul in care vom continua a avea anotimpuri cu temperaturi extreme, si pe plus si pe minus, ar fi urmatoarea:

– suntem in acest ciclu de scadere a intensitatii caldurii venite de la soare, lucru pe care-l simtim cel mai mult iarna, in momentul in care ne aflam la punctul cel mai indepartat de pe axa noastra din jurul soarelui, dar in aceleasi conditii de racire, insa din cauza ca stratul de ozon s-a rarefiat puternic, plus efectul de sera etc, in momentul in care suntem cel mai aproape de astru, noi sa resimtim caldura cu mult mai puternic decat inainte, din cauza ca a scazut protectia atmosferei.

 

bibliografie despre racire globala: DAily Mail

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.